Friday, April 22, 2011

Saya Sayang Dia

saya syg dia...
dia anak sedara saya....
darah daging saya...
mana boleh sya xsyang...

ya...saya akui..sya selalu marah dia...
tapi??
saya marah b'sebab..
dia wat salah...sya kena marah..sebb nnt dia ingt..apa jek yg dia wat sume btol...sya xnak mcm tuh.....
dia xbca bku...xwat latihan...sya kena marah..law xmarah cmne dia nak berjaya....
sya nak dia berjaya..jadi kebanggaan mama & ayah dia....
sya nak dia berjaya macm anak org lain....

mmg dalam kokurikulum...dia mmg cemerlang....Perfect!!!
siap dpt anugerah olahragawan lagi...
tpi...
pada sya xckup dgn cmerlang dengan sume tu jek..
sya nak dia cemerlang dlm pljaran gak...
xsalah kan??
sya nak yg terbaek utk dia....

to haiqal...mak teh marah2 bukan sebb benci haiqal...
mak teh syg haiqal...mcm spupu haiqal yg laen...
cuma...
law wat salah...mak teh kena marah...

mak teh haiqal berjaya...
dpt 5A upsr..
okeyh...
makteh janji...
law dpt jek 5A...
henpon bimbit menanti anda...
okeyh....


daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Wednesday, April 13, 2011

Kasih Sayang Ibu Umpama Laut China Selatan

aku suke Post aku kali ni.....
ibu...emak..mama...mami...ummi...
sume tu panggilan anak2 kat dunia pda orang yang telah melhirkan deme ke dunia...
hehehe....
aku panggil orang yg telah melahirkanku dengan panggilan
"emak"
hurmm.....aku syg mak aku...syg sgt2....

kasih syg ibu2 kita umapama lautan taw....tiada tolok bandingan...
law nak bandingkan kasih syang anak ngan mak.....
aku rsa...kasih syg anak pada mak xleh lawan kasih syg mak pda anak...
nape aku ckp cam tuh...

1... anak2 dgn mudah jek sakitkan hati mak....suke2 jek wat air mata mak sndiri mengalir akibar perbuatan kita...xpk pon prasaan emak....huhu...law mak lak?? diorg sush nak wat anak sndiri sedih...nak tgk anak sndiri ngs....diorg sgt2 la menjaga hati anak2....law deme saket hati ngan anak sndiri....diam2 jek smpan dlm hati...takut law ckp...anak kecewa....kan2??? tgkkk....besar kan kasih syg mak pda anak....

2...anak dengan mudah jek leh hantar mak sndiri kt umah org tua2 bila dh besar...dh da kerjaya...xsempt nak jaga mak...anta jek umah org tua.....law anta dan jguk2 slalu tu...alhamdulillah....anda mmg anak yg baek...tapi!!!! cmne lak yang anta then langsung x jenguk2??? pa cerita??? gamaknye dh lupa kot jalan nak jenguk mak ayah...xjmpa jalan nak ke umah org tua2 tuh kot.... TAPI....cuba bezakan dengan mak korang lak.... law masa lahir jek...da orang dtg nak amek korang as anak angkt...da diorg bagi??? xda kan?? xda?? haaaa....kan...betapa besarnye n luaskan kasih syg diorg...law xsyg....dh lama kita2 ni jadi anak org len...kan2??

3... time kita saket demam....mak la yg sggup sush payah...x ckup ngan tuh...diorg sesakkn pikiran & dada pk bila la anak nak sihat..kan2??? setuju kan ngan aku...malam2 law kita xleh tido...diorg la yg jga kita...law saket perut...mak la yg tlong urutkan....tapi anak?? da jgak sesetengah tuh yg lgsung xkisah mak sndiri saket ke x..... aku xckp aku baek....aku pon kdg2 wat salah....cuba sekdar renungan sesama.....

aku syg sgt2 mak aku....bulan 3 xsilap....aku demam...hampir sebulan aku demam xbaek2...tataw nape....cm pelik jek demam....malam2 panas....xleh tido....badan saket2...sape tlong aku? cer teka?? cer teka??? hehehe...
dah post tjuk mak...cnfirm la kan mak yg jga....aku xleh tido...aku gi kaco dia lam blik....
" Mak...kak xleh tido la...badan panassss sgt2...badan saket2...ckp dgn nada yang sedih...hihi...amek simpati.."
mak aku yg mula2 nak tido..trus bngun tgk aku...
dia amek air asam jawa...suh aku letak kat kepala...bagi sejuk...pas aku rsa dh sket slesa....
dia msuk tido....tgk aku dh ok....dia pon tido la kan...hehe...
ngada kan aku....manja sgt...tpi manja aku xda la lebih cm adik aku...duk jauh sket jek..dh sob..sob...sekeh bru taw...

seyes!!!! kasih syg mak kita macam laut china selatan....luas sgt kasih diorg.....
n pada aku....
xda istilah pilih kasih dlm diri mak kita2 pda anak2nye...
sebbnye...sume anak2 dia yg lahirkn...watpalah dia nak plih kasih...
kasih syg bahagi sama rata....
kan2???

hehehe...k la korang...nak gi tlong mak aku wat kje....hehehe...dia wat kje aku sebok men blog....pesanan aku pda korang...jaga mak korang k...jga hati mereka....jgan seskali buat diorg ngs sebb perbuatan kita yg xellok....

DOA IBU ADALAH UBAT YANG PALING MUJARAB UTK SETIAP MASALAH DAN PENYAKIT...

bye kawan2..... syg korang!!! daaaaaa

Friday, April 8, 2011

ALHAMDULILLAH... TUHAN SELAMATKANKU

6. April. 2011
Terima kasih YA ALLAH... kau telah selamatkn aku dan juga ayahku pada tarikh berkenaan..itu merupakan tarikh keramat bgi aku..korang nak taw kenapa???

Aku hampir2 terlibat dengan kemalangan....sume salah aku..sape suh khayal time drive...xpasal2 cuak skejap...habs menggigil satu badan...aku pon tataw cmne leh khayal....TAPI...rasanya mcm da fokus time tu...sebb lori bnyak kt sbelah....ntah mcm ne...tiba2 tersedar yang ayah aku dh pegang stereng kete...nsb ada abah....abah mmg hebat!!!!

Law xda ayah aku...cnfirm dh berpusing kete...lalu merempuh kenderaan di laluan sebelah...aku mmg cuak...disebbkan cuak tulah....aku gi tekan brek...giler punye kuat aku tekan, smpai berbunyi tayar kete....dalam kelam kabut tu...abah sempat jerit..lepas brek tu!!! pap!!! terus aku lepas....ALHAMDULILLAH....kete terus berjalan spt biasa....fuhhhh....selamat...ALHAMDULILLAH...itulah ayat 1st yg kuar dri mulut aku after kejadian tuh....

Skrg ni...law diingt2 balek kejadian tuh...mnitik air mata...Aku berterima kasih pda Tuhan...kau berikan aku seorang ayah yang sgt hebat.. mampu bertenang dalam apa jua keadaan...kau telah selamatkan nyawa kami berdua...law la ditakdirkan terjadi apa2....mmg aku xdpt maafkan diri aku...sebb kecuaian aku...aku hampir2 mencelakakan ayah aku...huhuhu...terima kasih YA ALLAH..Terima kasih...

Betul la kata mak ...law benda nak jadi, sekelip mata pon boleh...xyah tunggu lama2...kita xdpt jangka benda tu nak berlaku...huhu....kat mana nak berlaku pon kita xtaw....btul...sy sokong mak!!

Aku agak sedikit fobia nak drive wat msa skrg....cuma mampu duk umah jek...law nak gi tmpt jauh2 sket.mgkin ajak ayah teman....takut!!! tapi hopefully....perasaan aku ni akan segera hilang...

k la....pada kawan2 yg dah ada kete sndiri...drive hati2 yea....jgan khayal cm sya...malang xberbau....badan kita jek bau law xmndi....hahahaha....

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Monday, April 4, 2011

Tuhan Masih BeLum Membuka Pintu Rezeki Untukku

Tuhan masih ingin mengujiku...menguji aku sebagai hambaNYA dimuka muka bumi ini....sudah banyak permohonan aku buat untuk mendapatkan pekerjaan...TAPI.. 1 pon masih belum berhasil...

Sebelum ni aku pernah ditawarkan menjadi pensyarah di sebuah kolej di Port Dickson...KOLEJ UNITI....letak duduknya kolej tu sangat menarik bagi aku...sebbnya...

1... letaknya betul2 di tepi laut...sangat sesuai untuk lokasi menimba ilmu..jauh dari hiruk pikuk kota yang sentiasa penuh dengan kesibukan..kesibukan manusia mengejar urusan masing-masing dan juga kesibukan kenderaan kesana sini...

2...kena ajar budak diploma jek...mungkin stressnya xda la stress cam nak ngaja dak degree...sebb pda aku dak diploma ni mcm dak SPM jek...

3... kolej tu betul2 duduk sebelah hutan..hahaha....bukan sebb bnyak monyet...tapi bagi aku duk dengan pokok2 ni sejuk sgt....

TAPI....tawaran tersebut terpaksa aku tolak di sebabkan beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan...nak taw kenapa aku tolak... ok..kat sini aku listkan sebb2nya k...hihi

1... tawaran pada aku dibuat pada last2 minute...korang byangkan ea....dia call aku kul 4.30pm...then cakap kena lapor diri keesokan harinya be4 8.00am... time tu aku kt klang... gile punye kje....

2... aku xda baju time tu..hihi...almaklumlah...duduk pon umah abg...makanya...xbwak la baju kurung...xkan la nak pnjam baju abg aku kan??? harusla dia xda..hahaha

3... sebb ni memmg xleh dielakkn...time dia offer tu..aku dalam proses edit thesis master....last editing lak tu...bukan kena edit jek...kena ulang alik jmpa supervisor plak...xkanlah nak lepas gitu jek kan....kang xgrad aku..huhu.....

4... law aku nak kesana pon...sape nak anta.?? abg aku xdpt cuti....sebb last2 minute...mana da cmpanye nak bgi kan...

so...dengan berat hati..terpaksa ku tolak tawaran tesebut...makanya....TERLOPEH DEN!!

Sampailah sekarang ni...masih belum mnerima tawaran mana2.....sapa xrisau kan...??? dh hbs blaja...tapi still xda kje lagi....huhuhu.... aku risau yea kawan2...hehe..hurmmm risau...teramatlah risau.... naak bayar PTPTN.... nak tolong mak ayah sket2....nak bantu adik2 lgik....

TAPI tuelah...mcam tajuk aku buat.... TUHAN masih belum membuka pintu rezeki untukku....aku sentiasa berdoa moga2 TUHAN bukakan pintu rezeki untukku.....doakan aku yea kawan2....aku nak kje...nak bantu mak ayah....tolong yea...doakan aku...

k la ek kawan2... nak gi makan..then nak makan ubat....bdan xbape sihat....jmpa di lain masa k....

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Friday, April 1, 2011

Maafkan aku SAHABAT

SAHABAT....
Pada aku, gelaran ini akanku beri kepada yang benar2 layak shja..
kerna pada aku, SAHABAT adalah orang yg sntiasa membntuku xkira la time susah, or senang.. yup.. hanya yang layak sahaja...


8 tahun dulu..
sorg kwanku (pngkat kakak sbnrny) penah tnya...
ogy, sape yea sahabat dalam hidup awak? awak dh jmpa? sya teringin sgt nak knal ngan org tuh...nak kenal dgn org yg dh berjaya curi hati awak...
oppsss....Curi disini bukan bermaksud jatuh cinta...
TAPI.. org itu mampu membuatkan sy
a senang berada disisi dia...x kira time nak ngs..nak pnjam bahu ke...time suke2..time nak mintk tlg ke..... hurmm.... jawapan aku senang je... blom lagik la kak....sya blom jmpa dgn org tu.... tu dulu la.....


TAPI..

law soklan tu dia tnya sekarang....aku dh pasti dgn jwapan aku...
SABAHAT aku telah jmpa dibumi UKM...
di mana tmpat aku menimba ilmu....
menambahkan lagik pglaman2 hidup yang x berapa bnyak..hehe
bumi UKM yang bnyak mengajar aku erti hidup.. kesbaran.. bersyukur...erti sebuah persahbatan..dan erti berdikari...
dan aku xpernah bgtaw pda org tersebut ttg dia lah SAHABAT aku...org yang aku cri2 selama ni...
org yg sggup tlong aku time sush....
same2 sush...same2 tlong...same2 taw erti kesusahan...sebb..msing2 dri keluarga yg sus
h...


aku sgt2 m'hargai dia yg telah muncul dlm hidup aku...

walaupun perkenalan kami sebagai teman rapat agak terlewat...
dimana secara sahnya menjadi teman rapat pda usia pengajian kami mencecah 3 tahun dibumi UKM...
tapi...rsa lama dah kenal dia....
seronok kwan ngan dia....time sedeyh2...dia leh wat aku hepi...
kdang2 time dia sedeyh....dia mampu hepikan org len...hebat kan dia??


law aku yg ditnya soklan tu...
jawapan aku YA!!!!
dia mmg seorang yang hebat...dia insan pling tabah aku penah jmpa...insan yg jarang mengeluarkan air mata depan aku....
aku mmg tabik ngan dia...walaupun ditimpa d
engan dugaan ALLAH yang paling hebat dalam hidup....
Kehilangan kedua2 insan tersayang dlm hidup semasa masih muda....dia mampu hidup smpai skrg....law aku ditempat dia...
belom tntu aku dpt lalui semua tu.... dia sgt tabah!
dia insan yang penuh dengan kata2 nasihat..motivasi time aku down....
time aku rsa xda smngt....xda hala tuju...terasa Tuhan tidak menyebelahi aku (jahat kan aku)..huhu dia selalu cakap ngan aku....
Ogy.. ko masih ada 2 prg paling penting dalam hidup...mintklah kedua2nya doakan ko..doakan kejayaan ko....insyaALLAH...ALLAH bersama ko..
nasihatnya nampak lembut...ttpi..bila di pk2...itulah nasihat paling aku akan ingt smpai bila2...

Dalam usia 25 tahun...
hampir matlamatnya dia dh tercapai...
dia d
ah ada umah ...
even umah sewa...tapi aku sgt2 bangga sebb dia mampu sewa sorg2...

dia dah mampu pakai kereta idaman....PERSONA H-LINE...warna merun kot...aku pon xsmpat lgik nak melawat kete dia... dia dah ada kerjaya yang stable...PEGAWAI lgik.... sume dia da....


TAPI AKU??
apa yg aku ada??? hehehe.....aku ada umah....
umah mak ngan ayah..huhu..bukan umah sndiri...
aku ada kereta..
kereta sorong jek....
aku serba kekurangan buat masa ini... xda kerjaya, xda kereta... xda sume yang aku nak... sjujurnya sedikit jeles ngan dia... tapi xpalah...
bak kata mak aku...
"itu Rezeki Yus....Tuhan dh tntukan bhagian masing".... aku hanya diam bila mak ckp cm tuh....


TAPI....
asyik tapi jek kan aku ni...hahahahhaa....

mungkin kerana kekhilafan aku dalam mengluarkan kata2....
SAHABAT itu terluka kerana aku....
akibat terluka... dia membawa hati yang luka ke PD...kot jek la..men agak...bca komen2 kt
fb..maybe btol la...


yang buatkan aku terkilan....

kenapa law aku wat salah xnak ckp terang2?? xnak tegur.??
aku taw pon melalui org len....
aku terima law itu mmg ksalahan aku....maybe dilaen hari....aku xkan ulanginya lgik...

xpalah...maybe dia xnak aku kcewa....dia xnak keruhkan keadaan...
cuma aku nak dia taw....
aku xberniat nak lukakan ko...apatah lagik nak buat ko mcm tuh....
aku xnak ckp depan2...aku takut ko tersinggung yus....
aku syang ko....aku syang ko, xsama mcm ku syang kwan laen2....
aku kesian tgk ko ngan pakwe ko mcm tuh...selalu ada msalah.....
aku ingtkn dgn kehadiran aku..mampu menjernihkan keadaan korang....

tapi..lagi mengeruhkan...



maafkan aku yus...
aku xsengaja...
aku taw yus....
aku bukan kawan ko yg baek...
kwan yang mampu mebhgiakan ko setiap msa...
aku ngaku...aku khilaf..
maafkan aku yea...
aku xmampu nak belanja ko selalu yus....
xmampu nak bawak ko jalan2 yus...aku ngaku...
aku xsekaya orang laen....aku xsesenang ko skrg....
tapi aku nak ko taw yus....aku sntiasa MENCUBA utk menjadi kawan ko yang baek dikalangan yang TERBAEK... even aku taw... aku xmampu jadi kawan ko yang baek.... aku dh cuba yus.....tpi tuelah...aku masih GAGAL JADI KAWAN YANG BAIK UTK KAWAN2 AKU...
huhu...meleleh2 air mata aku...

aku hargai ko yus sebagai kawan....
hargai ko sebagai teman.... dan aku sgt2 hargai ko sebagai SAHABAT....

okla....jam sudah menunjukkan angka 1.07 am..... mungkin pas ni dh boleh lelapkan mata selepas cubaan pertama gagal...hehehe.... YUS...maafkan aku diatas segala kekhilafan selama aku kenal ngan ko yea....



p/s : gambar time nak ke kajang...terperangkap dlm ujan...