Wednesday, April 13, 2011

Kasih Sayang Ibu Umpama Laut China Selatan

aku suke Post aku kali ni.....
ibu...emak..mama...mami...ummi...
sume tu panggilan anak2 kat dunia pda orang yang telah melhirkan deme ke dunia...
hehehe....
aku panggil orang yg telah melahirkanku dengan panggilan
"emak"
hurmm.....aku syg mak aku...syg sgt2....

kasih syg ibu2 kita umapama lautan taw....tiada tolok bandingan...
law nak bandingkan kasih syang anak ngan mak.....
aku rsa...kasih syg anak pada mak xleh lawan kasih syg mak pda anak...
nape aku ckp cam tuh...

1... anak2 dgn mudah jek sakitkan hati mak....suke2 jek wat air mata mak sndiri mengalir akibar perbuatan kita...xpk pon prasaan emak....huhu...law mak lak?? diorg sush nak wat anak sndiri sedih...nak tgk anak sndiri ngs....diorg sgt2 la menjaga hati anak2....law deme saket hati ngan anak sndiri....diam2 jek smpan dlm hati...takut law ckp...anak kecewa....kan2??? tgkkk....besar kan kasih syg mak pda anak....

2...anak dengan mudah jek leh hantar mak sndiri kt umah org tua2 bila dh besar...dh da kerjaya...xsempt nak jaga mak...anta jek umah org tua.....law anta dan jguk2 slalu tu...alhamdulillah....anda mmg anak yg baek...tapi!!!! cmne lak yang anta then langsung x jenguk2??? pa cerita??? gamaknye dh lupa kot jalan nak jenguk mak ayah...xjmpa jalan nak ke umah org tua2 tuh kot.... TAPI....cuba bezakan dengan mak korang lak.... law masa lahir jek...da orang dtg nak amek korang as anak angkt...da diorg bagi??? xda kan?? xda?? haaaa....kan...betapa besarnye n luaskan kasih syg diorg...law xsyg....dh lama kita2 ni jadi anak org len...kan2??

3... time kita saket demam....mak la yg sggup sush payah...x ckup ngan tuh...diorg sesakkn pikiran & dada pk bila la anak nak sihat..kan2??? setuju kan ngan aku...malam2 law kita xleh tido...diorg la yg jga kita...law saket perut...mak la yg tlong urutkan....tapi anak?? da jgak sesetengah tuh yg lgsung xkisah mak sndiri saket ke x..... aku xckp aku baek....aku pon kdg2 wat salah....cuba sekdar renungan sesama.....

aku syg sgt2 mak aku....bulan 3 xsilap....aku demam...hampir sebulan aku demam xbaek2...tataw nape....cm pelik jek demam....malam2 panas....xleh tido....badan saket2...sape tlong aku? cer teka?? cer teka??? hehehe...
dah post tjuk mak...cnfirm la kan mak yg jga....aku xleh tido...aku gi kaco dia lam blik....
" Mak...kak xleh tido la...badan panassss sgt2...badan saket2...ckp dgn nada yang sedih...hihi...amek simpati.."
mak aku yg mula2 nak tido..trus bngun tgk aku...
dia amek air asam jawa...suh aku letak kat kepala...bagi sejuk...pas aku rsa dh sket slesa....
dia msuk tido....tgk aku dh ok....dia pon tido la kan...hehe...
ngada kan aku....manja sgt...tpi manja aku xda la lebih cm adik aku...duk jauh sket jek..dh sob..sob...sekeh bru taw...

seyes!!!! kasih syg mak kita macam laut china selatan....luas sgt kasih diorg.....
n pada aku....
xda istilah pilih kasih dlm diri mak kita2 pda anak2nye...
sebbnye...sume anak2 dia yg lahirkn...watpalah dia nak plih kasih...
kasih syg bahagi sama rata....
kan2???

hehehe...k la korang...nak gi tlong mak aku wat kje....hehehe...dia wat kje aku sebok men blog....pesanan aku pda korang...jaga mak korang k...jga hati mereka....jgan seskali buat diorg ngs sebb perbuatan kita yg xellok....

DOA IBU ADALAH UBAT YANG PALING MUJARAB UTK SETIAP MASALAH DAN PENYAKIT...

bye kawan2..... syg korang!!! daaaaaa

No comments:

Post a Comment