Sunday, December 4, 2011

Wedding My SAHABAT


taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!
cntik kan dia????
tersgtlah cantik!!!!
ni la SAHABAT saya!!!!!!
kamu sgt cantik NADIA~~ seyes xtipu.. (^_^)
Utk Pngtahuan korg2....
sejujurnye dia xpayah makeup pon dh cntik....
law di makeup2.....amek kau!! mcm ayu raudhah seyh~~
hehehehe...



yang ni la En Suhaili Shuaib a.k.a abg syg sahabat saya!
hehehe.... mcam ustz kan???
alhamdulillah......
"Jodoh Yg baik hanyalah utk org yg baek"



Ni pic masa akad nikah...maybe! (^_*)
cantik~~~



TO MY SAHABAT SYG..... NADIA....

Tahniah kerana telah bertemu dgn Adam tulang rusuk ko..... sebagai seorang kawan, aku tumpang gembira di atas ikatan yang telah terbina.....& aku percaya ko pon turut gembira kan?? hehehe.... law x, xkan ko terima dia sebagai pelengkap & pelindung dalam diri ko kan? kan2? hihi..... seyes Nadia..... aku teramat gembira atas kegembiraan ko.... uhuk! mengalir air mata aku.......


Dulu.... time kita sekolah.... ko selalu cakap aku ramai peminat..... n ko xda peminat.....tapi tgk skrg...ko kawen dulu..... tu tandanye, ko lagi ramai peminat dari aku.... sebb apa? ko cntik....ko baek...sebb tu ko kawen lu dri aku..... opppsssss lupa... ko kawen selepas Kak Yus kawen....
so,..... antara kita bertiga.... aku jekla yang xkawen lagik kan!!
sedeyh!!!!!


Nadia.... Jadilah seorang isteri yang terbaek utk suami tersayang yer sahabat,.... seorang isteri yang sentiasa menjaga maruah diri & suami di mana2 jek ko berada.....
jadilah seorang isteri yang taat & baek utk suami....
insyaALLAH...Redha ALLAH sentiasa mengiringi perjalanan hidup ko.....
& insyaALLAH, Redha suami juga ada bersama ko...
ingat ye!!!
penting tuh!!! hihi....

aku syg ko nadia..... maafkan aku andai selama kita kenal ada tingkah laku n perkataan aku buat ko terluka... buat ko kecewa...
aku taw....mesti ada kan?
sebb...... aku xsebaik ko.....
maafkan aku yer.....
pasni xtaw bila lgik dpt lepak2 cm dulu....
xtaw lgik bila dpt kacaw2 ko....
sebb ko dh ada suami....
payah la nak kacaw org yg dh bersuami....
tpi xpa.... aku faham...
ko dah ada komitmen terhdap r/tangga....
"Rumahtangga & perkahwinan memerlukan komitmen yang sangat banyak"
ingat yer!!

TO EN SUHAILI SHUAIB... a.k.a SUAMI NADIA...

Jaga sahabat saya baek2 yer...... jaga & sayangilah dia seperti En Suhaili menjaga diri sendiri taw....
didiklah nadia menjadi isteri yang baek.....
& bimbinglah dia mencapai keberkatan r/tangga bersama2 yer....


ok.... itu sahaja utk entry kali ni....

saya sebenarnye speechless!!!
xtaw nak tulis apa utk my SAHABAT....

just 1 things aku nak ko taw nadia....


AKU SAYANG KO~~ SAYANG KO SGT2...

bye semua!!!!!!!




Friday, November 18, 2011

Aku Sayang Ko mek!!!!!


Seyesly!!!
aku sayang ko aini..... ko ada time aku suka...time aku sedeyh ko pown ada...
senang kata, ko ada ketika memerlukan...
bangga x bila aku cakap cmtuh?
cnfirm bangga kan?
huahuahua....
taw dah....ko kan suke nek lift tekan sndiri....
hahaha.....

aku gurau jek mek...jgan amek hati ek...law ko majuk ngan aku, aku nak kawan ngan sape?
uhuk!!!
xkan nak suh kawan ngan yaya kot...xmaw la..
adik ko mcm xda perasaan jek bila cakap ngan aku...
seolah2 aku cakap ngan dinding umah ko!!!
sadis tol~~


4 ur information.....eceh!!! speaking london la plak...hihi
aku sajek jek naekkan post khas utk ko kali n...
secara jujurnya, aku sgt2 bersyukur dapt kawan mcm ko eini....seyes!! aku xtipu...
& aku berterima kasih sgt2 pada ko sebb sudi jadi kawan aku....
aku n jahat...sebb tu xda org nak kawan ngan aku....
bila aku jahat, org yg layak berkawan dengan aku jgak adalah org yang jahat ...
dan org jahat itu adalah ko!!!!!
hahaha.....
(^_^)

weh, thanks taw jadi kawan aku.....
aku nak cakap depan2 segan...makanya, aku coretkan isi hati di dalam blog aku sendiri....
aku menulis utk meluahkan isi hati....
isi hati yang kadang2 diri sendiri pown xfaham...
payah kan??
ko jek faham aku...hihi....

selagi aku masih bernafas....aku akan jaga persahabatan kita..
aku xkan sesekali khianati ko beb!
mcam mana ko jaga hubngan kita n, aku pown akan buat mcm tuh...insyaALLAH...
macam mana ko jaga hati & perasaan aku, mcm tu jgaklah aku....
aku xnak kehilangan kawan yg BAIK macam ko!
aku syg ko taw...xmaen2 ni..
aku syg ko! faham x? sayang!

aku doakan ko bahagia dunia & akhirat...
cepat2 kawen moga aku dpt makan nasi minyak ko...moga aku dpt tgk ko sanding...
& aku mendoakan ko jumpa org yg btol2 sygkan ko...bukan hanya utk mempermainkan ko....
doa aku sentiasa ada utk ko....
aku nak tgk ko bahagia...
bila ko bahagia....aku turut bahagia....bila ko kecewa, aku turut merasa...
ibarat kata pepatah

" CUBIT PEHA KIRI, PEHA KANAN TURUT MERASA"

k la, dah xtaw nak tulis apa....

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa



Tuesday, November 15, 2011

: Jangan Jadi Anak Derhaka :

hahahaha....
Post kali ni mmg xbleh blah....
DERHAKA!!!

ko mmg anak derhaka!!!
dush3x...
hahaha....
ok stop mengarut!
ok kawan2....sjek je tu tdi....
amek mood utk mengarang....
(^_^)

ok..korg mesti xnak jadi anak derhaka kan???
kan2?????
apa? nak jadi anak derhaka? sah!! mmg sah!!! wayar otak ko tercabut!!
atau xpon.... kortek serebrum ko pecah....plus ko dah sewelll....
sebb apa??? sebabnya...xdak dak sapa yg kt dunia ni nak jadi anak derhaka weyh~~~ xcium bau syurga nnt!
fuhhhh! mintak2 dijauhkan...

maka,
apa yang kita perlu buat utk tidak jadi anak derhaka???
senang jek....ikut cakap mak ayah selagi tidak bertentangan dgn Islam....
kita blaja agama kan dlu kan time kecik2 molek??
so, aplikasikan benda tu dalam kehidupan..
senang jek....

tapi kawan2...aku heran ngan manusia skrg...
sgt2 tidak takut dgn balasan Tuhan....
ngan selamba badak yang besar gedabak, dia tengking mak ayah sendiri....
sampai ada yang berjaya menitiskan air mata mak ayah sndiri taw...
weh bai~~~ weh kakak~~~ko taw x, setitik air mata mak ayah ko yg mengalir kerana kederhakaan ko tu, tertutup pintu syurga taw!!!
PINTU SYURGA!! bukan pintu bilik ko tidoq
xtakut ke~~~
awat?? hang ingat hang buat lagu tu kat mak ayah hang, hang dah HOTTT sgt????
aah...hotlah sgtttt...
ko xtaw, kat "sana" nnt lagiiiiiiiiiiiiiiiiii HOTTTTTT!!
law takut akan blasan, hormati mak ayah....
law xtkut n bajet hottt....ha, truskan attitude yg terrsgtttt baik itu keyh!
hehehe.....

mesti korg ckp kan...alah, mcm ko tu baek sgt...
tpi, sepanjang2 aku menaip ni ada nampak aku tulis "AKU BAIK"
xda kan? xda? hehehe
so, seperti korang2 gak....aku ada kelemahan....
kelemahan itu insyaALLAH aku cuba baiki hari demi hari....
& kelemahan aku insyaALLAH diperbaiki dgn adanya nasihat dri org tua aku
tpi kawan2....
utk menjadi anak yg derhaka aku mmg xsggup....
selagi nyawa dikandung badan...selagi hati & akal aku masih dalam lindungan ALLAH....
aku xkan sesekali jadi anak derhaka.....
aku takut balasanNya di sana,,,
teramatla azab....
azab kawan2.....jgan yer kawan2...mari sama2 kita jadi anak yang baik...
kalau tidak dpt menjadi anak yang TERBAIK utk org tua kita, ckuplah sekadar menjadi anak2 yg sentiasa mengingati ibu & bapa masing...
kerana, dengan MENGINGATI kedua org tua sahaja, kita dah dpt tmbah 1 pahala....

tapi...janganlah dok saja2 xdak keja, hangpa pi ingat kt marka hangpa....
watpa ingat!!
depa bukan mak ayah hang! bukan yang halal bagi hang!
faham? ingat mak ayah lgik baguih! tmbah pahala yang xseberapa...

ok..... rasanya mcm dah panjang menulis....
tapi sepanjang2 ni, rasa2nya....keluhan beban di dada masih belum terungkai...
hurm....
ogy....ogy...
awat hang lagu ni....
xpernah berubah tabiat yg 1 ni..
sush sgt nak luah apa yg terbuku....
aishhh...
amek masa jgak ni...
k la kawan2 ek.....

ingat pesan saya yer......
jangan menderhaka kepada org tua......
selagi boleh berbakti, truskan.....
&
menjadi tanggungjawab kita sebagai seorang anak utk mendoakan mereka....

okeyh!!!

hamba yang comel mohon undur diri...


salam....

(^_^)




: Anugerah terindah :

hai frenzsss....
sihat semua yer?
alhamdulillah....semoga kalian semua sentiasa berada dibwah lindungan Ilahi...
insyaALLAH


post kali ni bunyi cm sedap kan...
anugerah....
bukan anugrah bintang popular okeyh~~
tetapi anugerah paling terindah...

sya akui....
setiap dari kita telah diberikan anugerah paling terindah dalam hidup oleh pencipta yang Maha Penyanyang...
so, marilah sama2 ucap ALHAMDULILLAH.....
syukran YA ALLAH....

pada saya....My ABAH & My Mak adalah anugerah yang palinggggg beharga & terindah dalam hidup....
saya syg sgt2 pda diorg....
tanpa mereka siapalah saya....
tanpa mereka, sya xkan merasa utk belajar sampai U..
& tanpa mereka, korg xkan jumpa kawan yg comel cam saya n kan...
ahaksssss... sah perasan...
ok!...xkisah nak ckp apa...
yg pnting sya xkcau hidup org...yes! btol....xsuke kacau hdup org...
(^_^)

hehe...senang cakap cmnilah...
Abah & Mak adalah segala2nya utk saya....
Seriously, I'll lost without them...
mak.... abah...
org syg sgt2 kat mak abah....

especially to my abah....
w/pon bibir ini jarang mengungkapkan kata sayang....
tpi, org taw yang abah taw anak abah sorg ni syg abah sgt2....
abah adalah yang terbaek utk org....
seriously! Im proud wif u abah!

k la kawan2....sbenarnya saje jek nak update....
xda idea dh ni....
bila dh ada idea, kita jumpa lagi yer nnt....

daaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!
(^_*)

Wednesday, September 14, 2011

< Merayakan Raya >

Sonoknye raya....
sape xsuke raya kan....paling sonok dak2 kecik la...
law kt umah tu, anak2 sedara aku la ha paling seronok....
sebab
nye dapat men bunga api.......men mercun....
n yg paling best...tahun ni diorg dapat duit raya dari aku!

hbs duit Mak teh taw!
hahahaha.....
sebbnya, tahun ni sudah bekerja.....
Makanya, duit terpaksa disalurkan kepada mereka....



ok.... utk tahun ni dalam sejarah....
aku lgsung tidak menyentuh ketupat yang di
masak oleh mak...

sebab pa aku pown tataw.... bila terasa nak makan, bukak2 periuk...
mak!!!! ketupat dh hbs......akak xmakan pown lgik.......
huhu...
mak cakap padan muka hang! selalu mcm tu.....sape suh xmakan...kan dh h
bs...
uhuk!!!!!
xpalah mak.....akak xsuke sgt makan pul
ut....nak jamah jek....
x kisah pown.....
(^_^)



pagi raya.....syahdu giler!! siyes!!!
for the 1st time in my life.....
Abah ngs t'esak2....1st time jgak tgk abah yg selama ni cool....jarang ngs...tetiba ngs cenggitu!!
aku apa lgik....msuk trus bilik....xsnggup nak tgk
abh cmtuh....
kenapalah hati mereka keras ya ALLAH!!!
tgah2 ngs 'WAFA' a.k.a anak sedara ckp...
Mak Teh jganlah ngs yer....law mak teh sedyh, wafa pown sedeyh...
wafa syg mak teh.....papa pown tgah ngs kt luar.....
huhu...bapak ko la ni buat aku ngs!!
alahai sayang~~ ko buat air mata mak teh mcm air terjun nak!!!
kecik2 dah bijak~~ besar2 kang lagi bijak gamaknye..insyaALLAH....


ok.. stop cite sedeyh2..

raya mana leh sedeyh2 kan...
kan2..kan?
hihi...

ok... nak cite psal open house....
bnyak jgak jemputan tahun n...mklumlah bila dh bekerja...dah ada rakan sepejabat....
dah ada stdnt....bnyak yg menjemput
....
tapi kepada sesiapa yang menjemput, tpi sya x dpt m'hadirkan diri...
maaf la yer.....

masa membataskan segla2nya...

ok....Jom tgk pic2 yang sempat di "snap" semasa open house.....




ini semasa di rumah kak CT a.k.a ustazah zubaidah....


ni pown same....cntik umah kak ct!!!



ok dah! dh mlas nak upload...jmpa di laen episod!!

daaaaaaaaaaaaaaaaa

< SOALNYA HATI >

Ya ALLAH....
Bingungnye apabila sesuatu masalah melibatkan soal hati....
aku terlalu takut YA ALLAH...
terlalu takut utk memberi separuh hati ini utk orang lain..
orang laen yang bernama LELAKI....


Bukan menidakkan kewujudan lelaki adalah utk menjadi pendamping wanita...
tidak sesekali.....
cuma....
pengalaman lepas membuatkan aku lebih berhati2...
berhati2 dalam memberikan hati ini kepada orang lain....


aku bimbang kecewa lagi YA ALLAH...
terlalu perit...sakit....
sehingga makan bulan utk merawatnya...
ckuplah sekali......
andai satu hari nnt terjumpa dgn yang benar2 menyayangiku....
biarlah dia yang terakhir......
Moga dialah pembawa sinar kebahagiaan utk aku......
dapat membimbingku Dunia & Akhirat...
insyaALLAH....


bukan tiada yang menanti.... ada...
cuma aku belum bersedia....
bersedia utk memberi komitmen kepada dia....
dan belum bersedia utk kecewa kali kedua...
insyaALLAH, andai ada jodoh kami, Tuhan akan membantu mempermudahkannya....
andai benar2 dia ikhlas denganku, Tolonglah bukakan pintu hatiku utk dia YA ALLAH.....
utk menerima dia dalam hidupku.....

InsyaALLAH.....





Friday, September 9, 2011

: NEW LIFE :

<< KOLEJ UNIVERSITI ISLAM MELAKA >>


Alhamdulillah.....diterima sebagai pendidik disini...
sgt2 bersyukur....TUHAN perkenankan doaku....
Terima kasih utk Abah....terima kasih juga utk Mak
atas doa2 kalian utk anakmu ini....
tanpa doa kalian berdua, tidak mungkin aku disini....

Saya suke tempat ni.... y???

1: Dekat sgt ngan laut...mmg kena ngan jiwa..

2: Kawan2 sgt best...sentiasa bersma susah n senang...xda pown kwan yg myakitkan hati...syes! xda lgsung...masing2 mcm adik beradik....sorg ada msalah, msing2 ambil berat.....sya syg kawan2 baru saya!!!

3 : Studnt ok..baek2...tipu la kan law sume baek...memang ada yg xbape...tpi xpalah....masih boleh di kawal....tapi seyes! kebanyakan stdnt sume saya baek...dgr ckp...xdgr ckp snang jek...
xda markah... pa sush

4 : Xpernah stress!!
be4 this, kje cmpany Shipping,....asik stress jek......smpai berat trun 4 kilo...kt sni lgsung xstress....kje melambak tu bese la...mana da kje yang xda kje..kan2?
hehehe.....


pendek kata...mmg ok la kje sini...even saya jauh dri famly....sya ada kawan2...saya ada stdnt yang menjadi penyeri hari2 saya....

Mak.... Abah....Tok sah risau ek ttg kak yah....
kak yah taw jaga diri sndiri... kak yah taw jaga maruah mak ngan abah...
insyaALLAH Mak, Abah...selagi kak yah hidup...kak yah akan jaga nama bake fmly kita....
xkan sesekali conteng arang pda fmly...

Mak & Abah xyah riso ek....w/pon dalam banyak2 anak mak yg dh merantau......kak yah sorg jek dok jauh dri adik beradik.....kak yah ada kawan2 yang sgt baek....
yg tlg sush n senang...
leh tlg bawak gi klinik time xshat...
xyah risau na.....
kak yah dh besar....dh pndai berdikari....
(*_*)

INSYAALLAH....Selagi nyawa dikandung badan....
MAK & ABAH akan tetapi jadi CINTA PERTAMA dihati kak yah...
tetap akan jadi PERMATA HATI..... permata yang sentiasa berkilau setiap masa.....

lebiuuuuuuuuuuuu MAK!!!!!!!!!!! Lebiuuuuuuuuuuuuuu ABAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Monday, May 16, 2011

Bukakanlah Pintu Rezeki Untukku YA ALLAH..

Ya ALLAH....
HambaMu Ini Memohon padamu...
Merayu padaMu Ya ALLAH....
Kurniakanlah aku rezeki...peluang mndapatkn pekerjaan...
aku mahu membantu kedua Ibu Bapa ku Ya ALLAH..
aku mahu membalas jasa mereka Ya ALLAH...
aku mahu mencapai impianku Ya ALLAH..
berilah aku peluang ya ALLAH...

ermm.....
Bila la ye agaknye peluang aku utk mendapat pekrjaan???
bila la ek??? bila???
soalan yg kebiasaannye bermain2 difikiran tatkala keseorangan...
orang sekeliling senantiasa melihat senyuman terukir dibibir aku...
tapi.....
itu semua cuma palsu semata2...
aku menangis dalam senyuman...menjerit dalam kegembiraan...
aku risau kawan2....aku masih xdpt kje....hampir 5 bulan mencri pekrjaan,.
dh mcm2 tempat aku apply..duit dh beratus2 hbs utk potostat n pos surat jek..
tapi....still xda panggilan mana2...

sejujurnya....aku kecewa...
kecewa sebb msih xdpt kje lgik...
kecewa dgn sndiri mungkin,...dimana kesalahan n kelemahan aku smpai saat skrg (aku menulis post ni).... still xdpt kje mana2....

dan sejujurnya....
aku malu YA ALLAH...aku malu pda kawan2...jiran2..sedara mara...
sebb.... aku ada master..... tpi still xda kje....
org kata dh ada master senang dpt kje...tpi aku??? xda pown....

Ya ALLAH..bantulah aku.....aku benar2 memerlukan seorang penolong driMU Ya ALLAH...
menolong aku dalam mncri pekerjaan....
menolong aku utk mendpt kerja yang diidamkan Ya ALLAH...

jiran2 selalu tnya...xdpt kje lgik ke? dh hbs blaja kan???
aku hanya mampu menjawab belum ada rezeki...
tapi....
hati ni selalu menangis tatkala mndgr persoalan tersebut....
aku malu ya ALLAH.....

aku percaya pada ketentuan yang telah Engkau tetapkan Ya ALLAH..
dan aku percaya...
segala perjalanan hidup aku telah ditetntukan olehMU....
aku hanya mampu merancang..selebihnya aku tahu...Engkau yg mengaturkan segalanya Ya Allah...
tp Ya ALLAH....
aku merayu padaMu...Bukakanlah pntu rezeki aku dalam masa terdekat ini Ya ALLAH...
Tolong aku.....aku Merayu pdaMU...

tiap hari..aku terpaksa menymbunyikan air mata dri pndangan mak & ayahku...
aku xnak buat diorg risau.....
ckuplah mereka dh risaukan adik beradik aku yg laen....
aku xnak diorg risau ttg aku plak...
aku nak jadi anak yg xmnjdi beban pda mak ayah....
aku nak bhgiakan diorg....
sebb tu YA ALLAH...
aku mohon pdaMu....
Bantulah Aku ya ALLAH...
berikan lah aku pekerjaan.....
aku mahu melihat kesenangan kedua ibu bapaku.....setelah perit jerih telah dilalui mereka semata-mata ingin melihat aku berjaya dalam peljaran sehingga peringkt MASTER...

Moga DIkau mendengar luahan hatiku YA ALLAH...
berikanlah aku kesempatan utk berbakti utk kedua ibu bapaku walaupun SEKALI...


AMIN...............


Friday, May 6, 2011

Hari Ulang Tahun Kelahiran saya...

06.MEI.2011...
Alhamdulillah.....dh genap 25 tahun aku bernafas dibumi ALLAH...
masih diberi peluang utk menghirup udara yg segar..
hidup dibumi ALLAH yang penuh dengan keindahan....keindahan yg sangat2 luar biasa...SUBHANALLAH...


Terima kasih Tuhan pencipta alam...
kau berikan aku peluang yg tiada kali ke-2...
memberi kesempatan utk aku hidup sehingga sekarang...
hidup dikelilingi dengan insan2 yg sgt mnggembirakan hati....
insan2 yang banyak mengajar hambaMU ini erti kehidupan...

Umur dh 25 aku..huhu....
mak aku ckp...dia dulu time usia cmni...anak dh masuk 4...
hahaha.... aku jawab apa???
itu mak la...bukan kak yah...oppsss....
sape kak yah?? aku la....
panggilan kt umah....kat kolej laen..

hehe...rasa mcm dh xda apa la nak coretkan..
xda idea...hehe...

jmpa di laen post k...

bye kwan2....


Friday, April 22, 2011

Saya Sayang Dia

saya syg dia...
dia anak sedara saya....
darah daging saya...
mana boleh sya xsyang...

ya...saya akui..sya selalu marah dia...
tapi??
saya marah b'sebab..
dia wat salah...sya kena marah..sebb nnt dia ingt..apa jek yg dia wat sume btol...sya xnak mcm tuh.....
dia xbca bku...xwat latihan...sya kena marah..law xmarah cmne dia nak berjaya....
sya nak dia berjaya..jadi kebanggaan mama & ayah dia....
sya nak dia berjaya macm anak org lain....

mmg dalam kokurikulum...dia mmg cemerlang....Perfect!!!
siap dpt anugerah olahragawan lagi...
tpi...
pada sya xckup dgn cmerlang dengan sume tu jek..
sya nak dia cemerlang dlm pljaran gak...
xsalah kan??
sya nak yg terbaek utk dia....

to haiqal...mak teh marah2 bukan sebb benci haiqal...
mak teh syg haiqal...mcm spupu haiqal yg laen...
cuma...
law wat salah...mak teh kena marah...

mak teh haiqal berjaya...
dpt 5A upsr..
okeyh...
makteh janji...
law dpt jek 5A...
henpon bimbit menanti anda...
okeyh....


daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Wednesday, April 13, 2011

Kasih Sayang Ibu Umpama Laut China Selatan

aku suke Post aku kali ni.....
ibu...emak..mama...mami...ummi...
sume tu panggilan anak2 kat dunia pda orang yang telah melhirkan deme ke dunia...
hehehe....
aku panggil orang yg telah melahirkanku dengan panggilan
"emak"
hurmm.....aku syg mak aku...syg sgt2....

kasih syg ibu2 kita umapama lautan taw....tiada tolok bandingan...
law nak bandingkan kasih syang anak ngan mak.....
aku rsa...kasih syg anak pada mak xleh lawan kasih syg mak pda anak...
nape aku ckp cam tuh...

1... anak2 dgn mudah jek sakitkan hati mak....suke2 jek wat air mata mak sndiri mengalir akibar perbuatan kita...xpk pon prasaan emak....huhu...law mak lak?? diorg sush nak wat anak sndiri sedih...nak tgk anak sndiri ngs....diorg sgt2 la menjaga hati anak2....law deme saket hati ngan anak sndiri....diam2 jek smpan dlm hati...takut law ckp...anak kecewa....kan2??? tgkkk....besar kan kasih syg mak pda anak....

2...anak dengan mudah jek leh hantar mak sndiri kt umah org tua2 bila dh besar...dh da kerjaya...xsempt nak jaga mak...anta jek umah org tua.....law anta dan jguk2 slalu tu...alhamdulillah....anda mmg anak yg baek...tapi!!!! cmne lak yang anta then langsung x jenguk2??? pa cerita??? gamaknye dh lupa kot jalan nak jenguk mak ayah...xjmpa jalan nak ke umah org tua2 tuh kot.... TAPI....cuba bezakan dengan mak korang lak.... law masa lahir jek...da orang dtg nak amek korang as anak angkt...da diorg bagi??? xda kan?? xda?? haaaa....kan...betapa besarnye n luaskan kasih syg diorg...law xsyg....dh lama kita2 ni jadi anak org len...kan2??

3... time kita saket demam....mak la yg sggup sush payah...x ckup ngan tuh...diorg sesakkn pikiran & dada pk bila la anak nak sihat..kan2??? setuju kan ngan aku...malam2 law kita xleh tido...diorg la yg jga kita...law saket perut...mak la yg tlong urutkan....tapi anak?? da jgak sesetengah tuh yg lgsung xkisah mak sndiri saket ke x..... aku xckp aku baek....aku pon kdg2 wat salah....cuba sekdar renungan sesama.....

aku syg sgt2 mak aku....bulan 3 xsilap....aku demam...hampir sebulan aku demam xbaek2...tataw nape....cm pelik jek demam....malam2 panas....xleh tido....badan saket2...sape tlong aku? cer teka?? cer teka??? hehehe...
dah post tjuk mak...cnfirm la kan mak yg jga....aku xleh tido...aku gi kaco dia lam blik....
" Mak...kak xleh tido la...badan panassss sgt2...badan saket2...ckp dgn nada yang sedih...hihi...amek simpati.."
mak aku yg mula2 nak tido..trus bngun tgk aku...
dia amek air asam jawa...suh aku letak kat kepala...bagi sejuk...pas aku rsa dh sket slesa....
dia msuk tido....tgk aku dh ok....dia pon tido la kan...hehe...
ngada kan aku....manja sgt...tpi manja aku xda la lebih cm adik aku...duk jauh sket jek..dh sob..sob...sekeh bru taw...

seyes!!!! kasih syg mak kita macam laut china selatan....luas sgt kasih diorg.....
n pada aku....
xda istilah pilih kasih dlm diri mak kita2 pda anak2nye...
sebbnye...sume anak2 dia yg lahirkn...watpalah dia nak plih kasih...
kasih syg bahagi sama rata....
kan2???

hehehe...k la korang...nak gi tlong mak aku wat kje....hehehe...dia wat kje aku sebok men blog....pesanan aku pda korang...jaga mak korang k...jga hati mereka....jgan seskali buat diorg ngs sebb perbuatan kita yg xellok....

DOA IBU ADALAH UBAT YANG PALING MUJARAB UTK SETIAP MASALAH DAN PENYAKIT...

bye kawan2..... syg korang!!! daaaaaa

Friday, April 8, 2011

ALHAMDULILLAH... TUHAN SELAMATKANKU

6. April. 2011
Terima kasih YA ALLAH... kau telah selamatkn aku dan juga ayahku pada tarikh berkenaan..itu merupakan tarikh keramat bgi aku..korang nak taw kenapa???

Aku hampir2 terlibat dengan kemalangan....sume salah aku..sape suh khayal time drive...xpasal2 cuak skejap...habs menggigil satu badan...aku pon tataw cmne leh khayal....TAPI...rasanya mcm da fokus time tu...sebb lori bnyak kt sbelah....ntah mcm ne...tiba2 tersedar yang ayah aku dh pegang stereng kete...nsb ada abah....abah mmg hebat!!!!

Law xda ayah aku...cnfirm dh berpusing kete...lalu merempuh kenderaan di laluan sebelah...aku mmg cuak...disebbkan cuak tulah....aku gi tekan brek...giler punye kuat aku tekan, smpai berbunyi tayar kete....dalam kelam kabut tu...abah sempat jerit..lepas brek tu!!! pap!!! terus aku lepas....ALHAMDULILLAH....kete terus berjalan spt biasa....fuhhhh....selamat...ALHAMDULILLAH...itulah ayat 1st yg kuar dri mulut aku after kejadian tuh....

Skrg ni...law diingt2 balek kejadian tuh...mnitik air mata...Aku berterima kasih pda Tuhan...kau berikan aku seorang ayah yang sgt hebat.. mampu bertenang dalam apa jua keadaan...kau telah selamatkan nyawa kami berdua...law la ditakdirkan terjadi apa2....mmg aku xdpt maafkan diri aku...sebb kecuaian aku...aku hampir2 mencelakakan ayah aku...huhuhu...terima kasih YA ALLAH..Terima kasih...

Betul la kata mak ...law benda nak jadi, sekelip mata pon boleh...xyah tunggu lama2...kita xdpt jangka benda tu nak berlaku...huhu....kat mana nak berlaku pon kita xtaw....btul...sy sokong mak!!

Aku agak sedikit fobia nak drive wat msa skrg....cuma mampu duk umah jek...law nak gi tmpt jauh2 sket.mgkin ajak ayah teman....takut!!! tapi hopefully....perasaan aku ni akan segera hilang...

k la....pada kawan2 yg dah ada kete sndiri...drive hati2 yea....jgan khayal cm sya...malang xberbau....badan kita jek bau law xmndi....hahahaha....

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Monday, April 4, 2011

Tuhan Masih BeLum Membuka Pintu Rezeki Untukku

Tuhan masih ingin mengujiku...menguji aku sebagai hambaNYA dimuka muka bumi ini....sudah banyak permohonan aku buat untuk mendapatkan pekerjaan...TAPI.. 1 pon masih belum berhasil...

Sebelum ni aku pernah ditawarkan menjadi pensyarah di sebuah kolej di Port Dickson...KOLEJ UNITI....letak duduknya kolej tu sangat menarik bagi aku...sebbnya...

1... letaknya betul2 di tepi laut...sangat sesuai untuk lokasi menimba ilmu..jauh dari hiruk pikuk kota yang sentiasa penuh dengan kesibukan..kesibukan manusia mengejar urusan masing-masing dan juga kesibukan kenderaan kesana sini...

2...kena ajar budak diploma jek...mungkin stressnya xda la stress cam nak ngaja dak degree...sebb pda aku dak diploma ni mcm dak SPM jek...

3... kolej tu betul2 duduk sebelah hutan..hahaha....bukan sebb bnyak monyet...tapi bagi aku duk dengan pokok2 ni sejuk sgt....

TAPI....tawaran tersebut terpaksa aku tolak di sebabkan beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan...nak taw kenapa aku tolak... ok..kat sini aku listkan sebb2nya k...hihi

1... tawaran pada aku dibuat pada last2 minute...korang byangkan ea....dia call aku kul 4.30pm...then cakap kena lapor diri keesokan harinya be4 8.00am... time tu aku kt klang... gile punye kje....

2... aku xda baju time tu..hihi...almaklumlah...duduk pon umah abg...makanya...xbwak la baju kurung...xkan la nak pnjam baju abg aku kan??? harusla dia xda..hahaha

3... sebb ni memmg xleh dielakkn...time dia offer tu..aku dalam proses edit thesis master....last editing lak tu...bukan kena edit jek...kena ulang alik jmpa supervisor plak...xkanlah nak lepas gitu jek kan....kang xgrad aku..huhu.....

4... law aku nak kesana pon...sape nak anta.?? abg aku xdpt cuti....sebb last2 minute...mana da cmpanye nak bgi kan...

so...dengan berat hati..terpaksa ku tolak tawaran tesebut...makanya....TERLOPEH DEN!!

Sampailah sekarang ni...masih belum mnerima tawaran mana2.....sapa xrisau kan...??? dh hbs blaja...tapi still xda kje lagi....huhuhu.... aku risau yea kawan2...hehe..hurmmm risau...teramatlah risau.... naak bayar PTPTN.... nak tolong mak ayah sket2....nak bantu adik2 lgik....

TAPI tuelah...mcam tajuk aku buat.... TUHAN masih belum membuka pintu rezeki untukku....aku sentiasa berdoa moga2 TUHAN bukakan pintu rezeki untukku.....doakan aku yea kawan2....aku nak kje...nak bantu mak ayah....tolong yea...doakan aku...

k la ek kawan2... nak gi makan..then nak makan ubat....bdan xbape sihat....jmpa di lain masa k....

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Friday, April 1, 2011

Maafkan aku SAHABAT

SAHABAT....
Pada aku, gelaran ini akanku beri kepada yang benar2 layak shja..
kerna pada aku, SAHABAT adalah orang yg sntiasa membntuku xkira la time susah, or senang.. yup.. hanya yang layak sahaja...


8 tahun dulu..
sorg kwanku (pngkat kakak sbnrny) penah tnya...
ogy, sape yea sahabat dalam hidup awak? awak dh jmpa? sya teringin sgt nak knal ngan org tuh...nak kenal dgn org yg dh berjaya curi hati awak...
oppsss....Curi disini bukan bermaksud jatuh cinta...
TAPI.. org itu mampu membuatkan sy
a senang berada disisi dia...x kira time nak ngs..nak pnjam bahu ke...time suke2..time nak mintk tlg ke..... hurmm.... jawapan aku senang je... blom lagik la kak....sya blom jmpa dgn org tu.... tu dulu la.....


TAPI..

law soklan tu dia tnya sekarang....aku dh pasti dgn jwapan aku...
SABAHAT aku telah jmpa dibumi UKM...
di mana tmpat aku menimba ilmu....
menambahkan lagik pglaman2 hidup yang x berapa bnyak..hehe
bumi UKM yang bnyak mengajar aku erti hidup.. kesbaran.. bersyukur...erti sebuah persahbatan..dan erti berdikari...
dan aku xpernah bgtaw pda org tersebut ttg dia lah SAHABAT aku...org yang aku cri2 selama ni...
org yg sggup tlong aku time sush....
same2 sush...same2 tlong...same2 taw erti kesusahan...sebb..msing2 dri keluarga yg sus
h...


aku sgt2 m'hargai dia yg telah muncul dlm hidup aku...

walaupun perkenalan kami sebagai teman rapat agak terlewat...
dimana secara sahnya menjadi teman rapat pda usia pengajian kami mencecah 3 tahun dibumi UKM...
tapi...rsa lama dah kenal dia....
seronok kwan ngan dia....time sedeyh2...dia leh wat aku hepi...
kdang2 time dia sedeyh....dia mampu hepikan org len...hebat kan dia??


law aku yg ditnya soklan tu...
jawapan aku YA!!!!
dia mmg seorang yang hebat...dia insan pling tabah aku penah jmpa...insan yg jarang mengeluarkan air mata depan aku....
aku mmg tabik ngan dia...walaupun ditimpa d
engan dugaan ALLAH yang paling hebat dalam hidup....
Kehilangan kedua2 insan tersayang dlm hidup semasa masih muda....dia mampu hidup smpai skrg....law aku ditempat dia...
belom tntu aku dpt lalui semua tu.... dia sgt tabah!
dia insan yang penuh dengan kata2 nasihat..motivasi time aku down....
time aku rsa xda smngt....xda hala tuju...terasa Tuhan tidak menyebelahi aku (jahat kan aku)..huhu dia selalu cakap ngan aku....
Ogy.. ko masih ada 2 prg paling penting dalam hidup...mintklah kedua2nya doakan ko..doakan kejayaan ko....insyaALLAH...ALLAH bersama ko..
nasihatnya nampak lembut...ttpi..bila di pk2...itulah nasihat paling aku akan ingt smpai bila2...

Dalam usia 25 tahun...
hampir matlamatnya dia dh tercapai...
dia d
ah ada umah ...
even umah sewa...tapi aku sgt2 bangga sebb dia mampu sewa sorg2...

dia dah mampu pakai kereta idaman....PERSONA H-LINE...warna merun kot...aku pon xsmpat lgik nak melawat kete dia... dia dah ada kerjaya yang stable...PEGAWAI lgik.... sume dia da....


TAPI AKU??
apa yg aku ada??? hehehe.....aku ada umah....
umah mak ngan ayah..huhu..bukan umah sndiri...
aku ada kereta..
kereta sorong jek....
aku serba kekurangan buat masa ini... xda kerjaya, xda kereta... xda sume yang aku nak... sjujurnya sedikit jeles ngan dia... tapi xpalah...
bak kata mak aku...
"itu Rezeki Yus....Tuhan dh tntukan bhagian masing".... aku hanya diam bila mak ckp cm tuh....


TAPI....
asyik tapi jek kan aku ni...hahahahhaa....

mungkin kerana kekhilafan aku dalam mengluarkan kata2....
SAHABAT itu terluka kerana aku....
akibat terluka... dia membawa hati yang luka ke PD...kot jek la..men agak...bca komen2 kt
fb..maybe btol la...


yang buatkan aku terkilan....

kenapa law aku wat salah xnak ckp terang2?? xnak tegur.??
aku taw pon melalui org len....
aku terima law itu mmg ksalahan aku....maybe dilaen hari....aku xkan ulanginya lgik...

xpalah...maybe dia xnak aku kcewa....dia xnak keruhkan keadaan...
cuma aku nak dia taw....
aku xberniat nak lukakan ko...apatah lagik nak buat ko mcm tuh....
aku xnak ckp depan2...aku takut ko tersinggung yus....
aku syang ko....aku syang ko, xsama mcm ku syang kwan laen2....
aku kesian tgk ko ngan pakwe ko mcm tuh...selalu ada msalah.....
aku ingtkn dgn kehadiran aku..mampu menjernihkan keadaan korang....

tapi..lagi mengeruhkan...



maafkan aku yus...
aku xsengaja...
aku taw yus....
aku bukan kawan ko yg baek...
kwan yang mampu mebhgiakan ko setiap msa...
aku ngaku...aku khilaf..
maafkan aku yea...
aku xmampu nak belanja ko selalu yus....
xmampu nak bawak ko jalan2 yus...aku ngaku...
aku xsekaya orang laen....aku xsesenang ko skrg....
tapi aku nak ko taw yus....aku sntiasa MENCUBA utk menjadi kawan ko yang baek dikalangan yang TERBAEK... even aku taw... aku xmampu jadi kawan ko yang baek.... aku dh cuba yus.....tpi tuelah...aku masih GAGAL JADI KAWAN YANG BAIK UTK KAWAN2 AKU...
huhu...meleleh2 air mata aku...

aku hargai ko yus sebagai kawan....
hargai ko sebagai teman.... dan aku sgt2 hargai ko sebagai SAHABAT....

okla....jam sudah menunjukkan angka 1.07 am..... mungkin pas ni dh boleh lelapkan mata selepas cubaan pertama gagal...hehehe.... YUS...maafkan aku diatas segala kekhilafan selama aku kenal ngan ko yea....



p/s : gambar time nak ke kajang...terperangkap dlm ujan...